|
נכון לשנת 2001, על פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היו בחדרה ארבעים וחמישה בתי ספר, מתוכם עשרים וארבעה יסודיים (7,933 תלמידים בסך הכל) ועשרים ואחד תיכוניים (7,689 תלמידים). נכון לשנת 2008, מתוך בוגרי התיכונים, אחוז הזכאות לתעודת בגרות עמד על 50.9%.
אחד התיכונים המרכזיים בחדרה הוא "תיכון חדרה", הייחודי בכך שכל הורי התלמידים הם חברים בעמותה שפועלת, באמצעות ועד נבחר באסיפה כללית, לשיפור רווחת התלמידים ולקידום ופיתוח בית הספר עצמו. הבוגרים משתלבים לרוב בתחומי התעשיה והמדע.
בשנת 1992 הוקמה רשת מכללות "מעוף", שהפכה להיות הגדולה והמקצועית ביותר באזורי השרון והצפון. במכללות סגל בן למעלה ממאה מרצים ועובדי מנהלה, ולומדים בהן יותר מארבעת אלפי סטודנטים בכל שנה. בנוסף על הפעילות הרגילה, "מעוף" מספקת גם שירותי הדרכה חיצוניים עבור מוסדות וארגונים.
בית הספר הדמוקרטי של חדרה, שנמצא כיום בחורשת ברנדיס, הוא הראשון מסוגו בישראל. הוא הוקם בשנת 1987, בעקבות שנה של תכנון ולמידה, על ידי קבוצה של מחנכים והורים (בראשותו של יעקב הכט) אשר ביקשה ליישם את רעיונותיה בדבר סביבת לימודים חופשית. מבין כל המיקומים הפוטנציאליים שנבדקו, היתה זו עיריית חדרה שהסכימה להקמת בית הספר בתחומה. בית הספר, שפועל באישור משרד החינוך, מופעל על ידי עמותה המורכבת ממשפחות התלמידים (כשלוש-מאות במספר).
מבנה בית הספר הראשון היה מתנ"ס מקומי, וכעבור שלושה חודשים הוא עבר למבנה בדרום העיר, בשטח פתוח וירוק מוקף שדות ועצי אקליפטוס. בראשית הדרך התנגדו רבים מההורים ומסגל ההוראה לרעיון של חופש למידה מלא, ודרשו שיעורי חובה בסיסיים במשך מחצית מיום הלימודים. סידור זה התקיים בשנת הלימודים הראשונה, אחריה הוחלף במספר מינימלי של שעות חובה שבועיות לכל תלמיד (עשרים וארבע, ולאחר מכן שתים-עשרה). בשנה השלישית, לאחר ביקור המנהל ומשלחות תלמידים ומורים בבית הספר הדמוקרטי סאדברי ואלי בבוסטון, שבו לא היתה מערכת שעות כלל, נערכו דיונים רבים בפרלמנט בית הספר ולבסוף הוחלט, בהצבעה, לבטל את כל שעות החובה. בשנת 1994, שנתיים לאחר הכרת בית הספר הדמוקרטי כ"בית ספר ניסויי", הוא זכה לפרס החינוך מטעם שר החינוך ונשיא המדינה, ובשנת 1996 העניקה לו העמותה לאיכות השלטון בישראל את "אות אביר איכות השלטון".
|